Mantelzorgondersteuning voor professionals

 
Zorgen voor iemand met dementie is ‘een vak apart’. Hoe kan je mantelzorgers hierbij het beste ondersteunen?

Voor de meeste mensen is mantelzorg geen bewuste keuze. Een persoon met dementie in de omgeving heeft zorg nodig en de mantelzorger is dat gaan geven. Dit is waardevol maar tegelijkertijd ook intensief en het vraagt een zekere kennis van de mantelzorger. Als (zorg)professionals, welzijnswerker of vrijwilliger kan het je taak zijn om de mantelzorger te ondersteunen. Hoe kan je de mantelzorger het beste begeleiden? Hoe zorg je ervoor dat de mantelzorger meer grip krijgt op de ontstane situatie? Hoe zorg je ervoor dat de mantelzorger en de persoon met dementie beter met elkaar omgaan en samen mooie momenten kunnen beleven? Tijdens de workshop ‘Mantelzorgondersteuning voor professionals’ ontdekken de deelnemers hoe dat werkt.

Wat maakt deze workshop de moeite waard?

De workshop bestaat uit een interactief programma, waarbij de deelnemers door het zelf te ervaren meer inzicht krijgen in de verschillende manieren van begeleiden en ondersteunen van mantelzorgers. Ze gaan aan de slag met praktische tips en er is ruimte om onderling ervaringen uit te wisselen. De workshop biedt concrete handvatten voor zowel individuele mantelzorgbegeleiding als voor het organiseren van groepsbijeenkomsten voor mantelzorgers. De opgedane kennis is direct de volgende dag binnen de dagelijkse werkzaamheden toe te passen.

Wat staat er op het programma?

Als ergotherapeut ben ik, Annemarie Bolder, gespecialiseerd in het werken met mensen met dementie en hun mantelzorger(s). Vanuit mijn jarenlange ervaring laat ik in samenwerking met mijn collega Ernst Buning de deelnemers graag ontdekken hoe je de mantelzorgers kan begeleiden in het moeilijke proces van dementie. Ernst Buning is psycholoog en ervaringsdeskundige. Hij heeft jaren voor zijn echtgenoot met dementie gezorgd. In de workshops zitten stukjes uit de eenakter van Ernst verweven, waarin hij zijn ervaringen als mantelzorger op een indrukwekkende en muzikale manier deelt. Vanuit onze bevlogenheid en vakmanschap laten we de deelnemers dingen zelf ervaren. De workshop biedt praktische handvatten voor:

• verschillende manieren van begeleiden van mantelzorgers;
• herkennen van valkuilen bij begeleiden van mantelzorgers;
• handvatten om het contact tussen de mantelzorger de naaste met dementie te verbeteren;
• tools om zowel individuele als groepsbegeleiding te bieden.

Voor wie is de workshop bedoeld?

De workshop is geschikt voor (zorg)professionals, welzijnswerkers en vrijwilligers die betrokken zijn bij de ondersteuning van mantelzorgers van iemand met dementie. Het aanbod is toegespitst op het kennisniveau van de verschillende doelgroepen.


Deelnemen aan een workshop?

De workshop duurt 4 uur en vindt plaats in Amsterdam. Kosten: 85 euro p.p. en 160 euro voor 2 personen. De nieuwe data zijn nog niet bekend. Wil je hierover op de hoogte gehouden worden of heb je andere vragen, stuur een mail naar a.bolder@ergoworld.nl


Liever met collega's aan de gang?

Dan is een incompany training de ideale oplossing. Je bepaalt dan zelf de locatie en data. Het programma wordt aangepast op de specifieke hulpvraag en de grootte van de groep. Een complete beschrijving van het programma vind je in deze flyer. Neem vrijblijvend contact op voor een offerte op maat.


 

Meer informatie?

Of gewoon even bellen?

 

Reviews van deelnemers


“Ik realiseer me dat ik een belerende aanpak had en ik heb nu handvatten om dat op een andere manier aan te pakken.”


“Vooral de oefeningen om zelf te ervaren wat dementie is, hebben veel indruk op mij gemaakt”


“Ik vond de eenvoudige manier waarop dementie uitgelegd wordt, heel geschikt om te gebruiken voor de mantelzorgers waarmee ik werk.”

Annemarie Bolder - Trainer

Download de gratis app Dementie en herinneringen:
 
 
Call Now Button