Workshop omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie
Wat is onbegrepen gedrag?
Mensen met dementie begrijpen steeds minder van de wereld om hun heen. Gevoelens van onzekerheid en onveiligheid liggen op de loer en kunnen ervoor zorgen dat de persoon ‘moeilijk gedrag’ vertoont. Door in plaats van ‘moeilijk gedrag’ de term ‘onbegrepen gedrag’ te gebruiken wordt duidelijk dat er geprobeerd moet worden het gedrag beter te begrijpen. Hoe kan je het gedrag beter begrijpen? Hoe kan je manieren vinden om beter om te gaan met het gedrag? Tijdens de workshop ‘Omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie’ krijgen de deelnemers handvatten om deze hobbelige weg beter te kunnen bewandelen.
Wat maakt deze workshop de moeite waard?
De workshop bestaat uit een interactief programma, waarbij de deelnemers door het zelf te ervaren meer inzicht krijgen in het dementieproces en in het bijzonder in de mogelijke oorzaken van en interventies bij ‘onbegrepen gedrag’. Na afloop van de workshop kunnen de deelnemers zich beter verplaatsen in personen met dementie en hebben ze handvatten gekregen waarmee ze anders kunnen omgaan met onbegrepen gedrag. Uit ervaring blijkt dat de vele herkenbare voorbeelden enorm gewaardeerd worden.
Wat staat er op het programma?
Als ergotherapeut ben ik, Annemarie Bolder, gespecialiseerd in het werken met mensen met dementie. Vanuit mijn jarenlange ervaring laat ik de deelnemers graag ontdekken hoe je anders kan kijken naar ‘onbegrepen gedrag’ van mensen met dementie. De deelnemers realiseren dat het gedrag van iemand met dementie niet zonder reden is en dat het hierbij soms in hele kleine dingen zit. De deelnemers leren het gedrag beter te begrijpen, hoe je het contact kunt verbeteren en daarmee ook de dagelijkse zorg makkelijker maakt:
• wat zijn praktische handvatten voor het omgaan met mensen met dementie?
• wat is het belang van het aanbieden van de juiste ondersteuning en prikkels?
• wat is het belang van kennis over de levensgeschiedenis en routines van de persoon met dementie?
• hoe kom je tot vindingrijke oplossingen om met het veranderde gedrag om te gaan?
Voor wie is de workshop bedoeld?
De workshop is geschikt voor (zorg)professionals, familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers die betrokken zijn bij de zorg voor iemand met dementie. Het aanbod is toegespitst op het kennisniveau van de verschillende doelgroepen.
Praktische informatie
De workshop duurt 2,5 uur en vindt plaats op de locatie van jouw organisatie. Het programma wordt aangepast op de specifieke hulpvraag en de grootte van de groep. Een complete beschrijving van het programma vind je in deze flyer. Neem vrijblijvend contact op voor een offerte op maat.
Reviews van deelnemers
“Ik kijk nu anders naar het gedrag van onze bewoners”
“Veel goede en herkenbare voorbeelden”
“Eindelijk eens iemand die het niet theoretisch en moeilijk uitlegt, maar het voor mij begrijpelijk maakt”